Aktiivinen ystävä

friendship-4273865_1920

Sosiaalisessa mediassa (somessa), kuten Facebookissaon mahdollista kerätä ystäviä. Ajan kuluessa atojen ja jopa tuhansien ystävien joukosta aktiivisten ystävien määrä voi olla yllättävän pieni. Välillä joku kyllästyy passiivisiin ystäviin, ja muutamien uhkailujen jälkeen puhdistaa kaverilistansa. He, jotka eivät ole tykänneet, onnitelleet tai kommentoineet kuvia, saavutuksista tai statuspäivityksistä saavat häipyä bittiavaruuden syövereihin. Aktiiviset sen sijaan säilyttävät paikkansa ja saavat ”elää”.

Elävässä elämässä, siis somen ulkopuolella ystävyyssuhteet jakaantuvat samoin. Ne ovat aktiivisia tai passiivisia tai jotain siltä väliltä. Tässä jaossa ei itsessään ole mitään huonoa, mutta jos ympäriltämme puuttuvat aktiiviset ystävät on tilanne aika huolestuttava – vai mitä mieltä sinä olet? Mitä, jos kaikki ystävyyssuhteemme olisivat passiivisia? Kukaan ei kysyisi tai jakaisi henkilökohtaisista asioita missään muodossa. Ulkoisesti olisi aika robotti-meininkiä ja sisäisesti olisimme todennäköisesti aika tylsiä ja yksinäisiä.

Tarvitsemme aktiivista, toisista kiinnostunutta ja hyvään vuorovaikutukseen perustuvaa ystävyyttä. Tällaisesta ystävyydestä nousevat myös ne elintärkeät ja elämän erityisesti vaikeissa hetkissä korvaamattoman arvokkaiksi muodostuvat tosi-ystävät.

Aktiivinen ystävyys on niin merkittävä voimavara elämäämme, että jokaisen kannattaa pohtia mitkä asiat tuhoavat aktiivista ystävyyttä, ja tehdä ystävyyttä rakentavia ja vahvistavia korjausliikkeitä. Mitkä sinun mielestäsi ovat tällaisia asioita, joihin sinun kannattaa tai oikeastaan pitäisi reagoida ennen ystävälistan siivoamista tai siivotuksi tulemista  – elävässä elämässä?

Itse löydän korjattavaa ajankäytöstäni. Kiireessä asiat kyllä kohtaavat mutta ihmiset eivät. Ja kun ystävinä olemme koolla voi suurin osa ajasta kulua television tai muun meidän ulkopuolella olevien asioiden käsittelemiseen, henkilökohtaisten asioiden ja kuulumisien jäädessä sivurooliin.

Kristillinen perinteemme  on tukenut ansiokkaasti aktiivisen ystävyyden periaatetta. Rakkauden kaksoiskäskyä – toisen ihmisen kohtelemisesta siten kuin haluamme itse tulla kohdelluksi  – voidaan pitää kaiken lajin ystävyyden ja lähimmäisen rakkauden kivijalkana. Tälle pohjalle kannattaa korjata vanha tai aloittaa uusi rakennus. Henkilökohtainen kokemukseni on, että parhaimman rakentamisavun ystävyydessä pysty ja vaakatasolla saa tämän perustuksen antajalta Taivaalliselta Isältä.

Aktiivisen ystävyyden merkeissä – hyvää tätä päivää jokaiselle!

Kuva florentiabuckingham Pixabaystä

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print