Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

crib-581190_1280

Pelon voittaminen on oleellinen osa uuden oppimista ja vastaanottamista. Enkelien julkistama jouluevankeliumi huomioi ihmisen pelon ja rohkaisee sen voittamiseen. Kysymys mitä tekisit, jos et pelkäisi on pohdinnan arvoinen ihmisen ja Jumalan suhteen näkökulmasta.


Leikin ajatuksella, miten enkelin sanoja suunniteltiin huolellisesti etukäteen. Viestinnän koulutuksessa sanotaan, että tärkein asia pitää tulla ensimmäisessä lauseessa. Enkelin ilmoitus oli niin lyhyt, että siihen oli varmasti panostettu tärkein ja oleellisin. Suuri ilo, kaikelle kansalle, teille on syntynyt vapahtaja, Kristus Herra. Ennen tätä tärkeintä on kuitenkin enkelin sanat: Älkää peljätkö!

Pelot ohjaavat valintojamme

Pelon kohtaaminen, käsitteleminen ja voittaminen oli ensimmäinen ja tärkein asia, jotta sanoma syntyneestä Vapahtajasta voitiin ottaa vastaan. Teologi, pappi, tunnelukkoterapeutti ja kirjailija Miia Moisia kirjoittaa blogissaan (17.02.2016): Peloilla on meihin valtava voima; ne saattavat lamauttaa ja kahlita niin, että liikkumavara elämässä loppuu. Pelot voivat päättää puolestamme sen, mitä elämässä valitsemme.

Paimenilla ja itse asiassa meillä kaikilla on tämä vaara, että pelko estää meitä vastaanottamasta evankeliumin. Pelko voi lamauttaa ja kahlita, ettemme kykene toimimaan ja tekemään valintoja, joita haluaisimme ja joita meidän tulisi tehdä.

Paimenet voittivat pelkonsa, uskoivat evankeliumin ja lähtivät liikkeelle. Jouluevankeliumi päättyy upeasti ilmoitukseen: ”Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.”

Jumala haluaa, ettemme pelkää

Jouluevankeliumi ei ole vain historiallinen tapahtuma. Se on muuttumaton julistus tämän ajan ihmiselle. Meille on syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra ja jonka me voimme henkilökohtaisesti löytää syntiemme sovittajaksi, iloksemme ja voimaksemme – kuten paimenet kaksituhatta vuotta sitten.

Moisio toteaa osuvasti blogissaan, että meidän on haastavaa luottaa siihen, että itsestä vapautettu tila täyttyy jollain hyvällä ja tarkoituksenmukaisella. Tähän Jumala kuitenkin rohkaisee meitä: luopumaan pelosta. Hän auttaa meitä vastaamaan kouluttajien käyttämään apukysymyksen ”mitä tekisit, jos et pelkäisi”. Jotkut ovat nimittäin laskeneet, että Raamatusta löytyy Jumalan puolelta 365 ihmiselle kohdennettua ”älä pelkää”-rohkaisua.

Tämä joulu on hyvä hetki jättää pelot ja tulla Jeesuksen luokse. Hän on suurempi kuin pelkomme, hän ei ole vain seimenlapsi vaan hän on Vapahtaja, syntiemme sovittaja ja anteeksiantaja. Annetaan hänen täyttää elämämme hyvällä ja tarkoituksenmukaisuudella.

Siunattua joulua kaikille!

Janne Lahti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print